Lokale SEO updates

Ontwikkelingen in lokale SEO door de jaren heen

Google voert regelmatig updates door in Google Mijn Bedrijf en de weergave van bedrijven in de lokale zoekresultaten. Door Google op de voet te volgen en snel in te spelen op updates blijven we voorop lopen op het vlak van lokale SEO.

2017
2016
2015
2014

10/01/2017

Google Mijn Bedrijf-API versie gaat 3.2 live

Versie 3.2 van de Google Mijn Bedrijf-API gaat live. De grootste verandering is dat bedrijven die toegang hebben tot de API 18 maanden aan Insights kunnen inzien.

15/12/2016

Filteren op openingstijden en recensiescore in lokale zoekopdrachten

Vanaf nu is het bij veel lokale zoekopdrachten mogelijk om in de zoekresultaten te filteren op openingstijden en recensiescore. De recensiescore is gebaseerd op Google-recensies.

11/12/2016

Meer informatie over foto’s in Google Mijn Bedrijf Insights

Google Mijn Bedrijf Insights zijn nu ook beschikbaar voor fotoweergaven.

11/12/2016

‘Menu’ toevoegen aan je Google Mijn Bedrijf vermelding

Het is voortaan mogelijk om een ‘menu’ toe te voegen aan je Google Mijn Bedrijf vermelding via de Google Mijn Bedrijf-API. Dit kunnen menu’s zijn voor horecagelegenheden of dienstverlenende bedrijven zoals kappers, kuuroorden of autogarages.

01/12/2016

Kenmerken beoordelen in Google Mijn Bedrijf

Klanten kunnen kenmerken toevoegen aan je bedrijf, zoals ‘heeft wifi’ of ‘heeft een terras’. In het Google Mijn Bedrijf account kun je in sommige gevallen kenmerken beoordelen om aan te geven of ze van toepassing zijn op je bedrijf.

29/11/2016

Meer instellingen voor het ontvangen van Google Mijn Bedrijf e-mailmeldingen

In het Google Mijn Bedrijf account (bij Instellingen > Meldingen) kun je nu instellen wanneer je meldingen wilt ontvangen per e-mail. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je een e-mailmelding krijgt wanneer je een review ontvangt of een klant een foto plaatst.

26/11/2016

Live bezoekersgegevens bij Google Mijn Bedrijf vermeldingen

Bij sommige bedrijven wordt bij de Google Mijn Bedrijf vermelding getoond hoe druk het er nu is. De bezoekersgegevens worden alleen getoond bij bedrijven waarvoor genoeg data beschikbaar is.

25/11/2016

Een lijst van komende feestdagen in het Google Mijn Bedrijf dashboard

In het Google Mijn Bedrijf dashboard staat vanaf nu een overzicht met feestdagen om je te herinneren aan de komende feestdagen. Klanten die tijdens de feestdagen naar jouw bedrijf zoeken krijgen een waarschuwing te zien als je geen afwijkende openingstijden hebt opgegeven.

08/11/2016

Google kondigt aan dat Google Map Maker in maart 2017 gesloten wordt

Google Map Maker zal in maart 2017 worden gesloten. Google geeft aan dat belangrijke functies uit Google Mapmaker zullen worden geïntegreerd in Google Maps.

01/11/2016

Nieuwe Google Mijn Bedrijf-editor om bedrijfsinformatie te updaten

Bedrijven met meer dan 10 locaties kunnen vanaf nu bedrijfsinformatie eenvoudiger bewerken.

05/10/2016

Deelbutton toegevoegd bij bedrijfsvermeldingen

Bij bedrijfsvermeldingen is nu een deelbutton toegevoegd die zichtbaar is op mobiele apparaten.

04/10/2016

Google test uitgebreide verificatiemethode om Google Maps spam te bestreiden

In de Verenigde Staten is Google gestart met het testen van een uitgebreide Google Mijn Bedrijf-verificatiemethode om Google Maps spam tegen te gaan.

26/09/2016

Meer bewerken met de nieuwe versie van de Google Mijn Bedrijf-API (3.1).

De belangrijkste nieuwe functies van de vernieuwde Google Mijn Bedrijf-API (v3.1) zijn onder meer de mogelijkheid om URL-kenmerken (zoals het menu van een restaurant) toe te voegen en aanmelden voor pushmeldingen voor nieuwe klantenreviews.

26/09/2016

Updates van Google filteren op afzonderlijke velden mogelijk

Google updates kunnen eenvoudig gefilterd worden op afzonderlijke velden zoals adres of openingstijden en gedetailleerde informatie over updates van Google kan worden bekeken in een gedownloade spreadsheet. Dit is vooral handig voor bedrijven met meerdere vestigingen.

21/09/2016

Lokale zoekresultaten onderaan en halverwege de zoekresultaten getoond

In de Verenigde Staten is Google gestart met het testen van verschillende posities van de lokale zoekresultaten. Er zijn voorbeelden waarbij de local 3-pack getoond wordt na een aantal organische resultaten en zelfs onderaan de organische zoekresultaten.

07/09/2016

Reviews van andere platformen direct getoond in de zoekresultaten

Google sterren, het aantal reviews en de beoordeling worden direct en prominenter vermeld in de zoekresultaten.

01/09/2016

Meerdere eigenaren toevoegen aan afzonderlijke locaties of zakelijke accounts.

Vanaf nu is het mogelijk om meerdere eigenaren toe te wijzen aan een Google Mijn Bedrijf-vermelding. Door eigenaren en beheerders toe te voegen, kun je het beheer van een vermelding delen zonder persoonlijke accountgegevens uit handen te geven.

01/09/2016

De Possum update

Google heeft een filter gelanceerd dat van toepassing is op de lokale zoekresultaten. Het filter zorgt voor een verminderde zichtbaarheid in de lokale zoekresultaten. Ook moet het de diversiteit vergroten en spam voorkomen.

31/08/2016

Kaartweergave in het Google Mijn Bedrijf dashboard

Voortaan is het mogelijk om een kaartweergave te gebruiken in het Google Mijn Bedrijf dashboard. Vermeldingen die gepubliceerd zijn hebben een blauwe kleur in de kaartweergave; locaties met een roze kleur zijn inactief of niet goed ingericht.

27/08/2016

De richtlijnen voor review schema geüpdatet

Google heeft haar richtlijnen voor het gebruik van review schema op websites geüpdatet. Voor het markeren van reviews rich snippets van derden op jouw website bestaan nieuwe regels waar rekening mee gehouden moet worden bij het implementeren van rich snippets.

09/08/2016

Interface van het Google Mijn Bedrijf panel en de insights geüpdatet

De interface van het Google Mijn Bedrijf panel en de statistieken uit het account, de insights, zijn geüpdatet om te zorgen voor een betere gebruikerservaring van Google Mijn Bedrijf.

07/08/2016

Advertentie in de lokale zoekresultaten getoond op mobiele devices

In het Verenigd Koninkrijk is Google gestart met de test om advertenties te tonen in de lokale zoekresultaten op mobiele devices.

05/08/2016

Bulkupload: zorg ervoor dat de indeling van de kolom Openingstijden up to date is

De oude indeling van openingstijden die in november 2015 werd doorgevoerd is vanaf nu niet meer geldig wanneer bedrijfsgegevens via een spreadsheet up to date worden gehouden.

02/08/2016

Het veld introductie/beschrijving kan niet meer worden bewerkt in Google Mijn Bedrijf

De beschrijving van een bedrijf kan voortaan niet meer in het Google Mijn Bedrijf account worden ingevuld of aangepast. De beschrijving is enkel zichtbaar in Google+ en kan daar nog wel worden aangepast.

01/08/2016

Updates van Google kunnen bulksgewijs worden geaccepteerd of verwijderd

Via het Google Mijn Bedrijf dashboard is het vanaf nu mogelijk om meerdere updates van Google tegelijk te accepteren of verwijderen.

29/07/2016

Advertenties in Google Maps

Google is gestart met het tonen van advertenties in Google Maps. De advertenties verschijnen boven de normale resultaten en het geeft lokale bedrijven de kans om nog beter zichtbaar te zijn. Daarnaast is Google gestart met het tonen van zogenaamde “promoted pins”. Bedrijven kunnen advertentieruimte inkopen om het bedrijfslogo te laten tonen in Google Maps op de fysieke locatie van het bedrijf. Gebruikers zien het logo tijdens het scrollen en navigeren op Google Maps.

29/07/2016

Social media iconen direct in de bedrijfsvermelding getoond

Google toont social media iconen direct in de bedrijfsvermelding in de zoekresultaten.

28/07/2016

Wijzigingen in je spreadsheet bij bulkupload zijn te zien in het Importoverzicht

Als je een bestand importeert via bulkupload, wordt er nu een voorbeeld weergegeven van de wijzigingen die in het account zullen worden aangebracht aan de bedrijfsvermeldingen.

21/07/2016

Locaties bewerken in Google Maps

Google heeft aangekondigd dat er meer mogelijkheden aangeboden worden om bewerkingen te doen in Google Maps. Het is bijvoorbeeld mogelijk om locaties te bewerken, nieuwe locaties aan te maken en bewerkingen van andere gebruikers te verifiëren.

18/07/2016

Google Mijn Bedrijf vermeldingen via e-mail verifiëren

In sommige gevallen kun je vanaf nu kiezen voor verificatie via e-mail. Deze verificatiemethode is niet beschikbaar voor alle bedrijven.

13/07/2016

De tijd die mensen spenderen bij een bedrijf getoond

Naast populaire tijden waarop lokale bedrijven veel bezocht worden, toont Google nu ook in de bedrijfsvermelding hoelang mensen doorgaans spenderen bij het bedrijf.

09/07/2016

Google Help pagina om een recensielink te genereren

Google heeft een nieuwe Help pagina gelanceerd waarbij je een link kan genereren om Google reviews te verzamelen. Vervolgens kun je de link met jouw klanten delen wat het verzamelen van recensies moet vereenvoudigen. Overigens is de pagina op 7 november jl. weer verwijderd.

01/07/2016

Bedrijfsinformatie is voortaan rechtstreeks te bewerken vanuit de zoekresultaten

Als je eigenaar of beheerder bent van een bedrijfsvermelding en ingelogd bent in Google, kun je voortaan bepaalde bedrijfsinformatie direct in de zoekresultaten aanpassen zonder dat je naar Google Mijn Bedrijf hoeft te gaan.

28/06/2016

Kenmerken van lokale bedrijven toevoegen

Google heeft kenmerken toegevoegd aan Google Mijn Bedrijf. Op basis van door gebruikers beantwoordde vragen toont Google kenmerken bij bedrijven, bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijke ingang. Daarnaast is het bij verschillende lokale bedrijven ook mogelijk om als eigenaar kenmerken aan jouw Google Mijn Bedrijf account toe te voegen.

21/06/2016

Aankondiging van betaalde vermelding in de lokale zoekresultaten

Google heeft aangekondigd dat er één advertentie in de lokale zoekresultaten getoond gaat worden. In plaats van drie resultaten zal er één betaalde vermelding en twee organische vermeldingen vertoond worden.

16/06/2016

Openingstijden voor seizoensgebonden bedrijven

Google heeft de mogelijkheid aan Google Mijn Bedrijf toegevoegd om openingstijden toe te voegen als seizoensgebonden bedrijf.

01/06/2016

Nieuwe gebruikersinterface van Google Mijn Bedrijf

Het Google Mijn Bedrijf account heeft een nieuwe gebruikersinterface. Het tabblad Informatie is bijvoorbeeld onderworpen aan een metamorfose.

06/05/2016

Nieuwe versie Google Mijn Bedrijf-API (3.0)

De nieuwe versie van de Google Mijn Bedrijf-API (v3.0) wordt gelanceerd. Voortaan is het via de nieuwe API onder meer eenvoudiger om recensies te lezen.

05/05/2016

Nieuwe adresrichtlijnen voor bulkupload

De richtlijnen voor adresgegevens bij bulkupload via een spreadsheet zijn vernieuwd.

01/05/2016

Nieuwe Servicevoorwaarden voor Google Mijn Bedrijf

Door de nieuwe Servicevoorwaarden is het vanaf nu onder meer mogelijk om meerdere eigenaren aan een Google Mijn Bedrijf vermelding te koppelen.

01/05/2016

Locaties markeren als permanent gesloten

Voortaan kun je in het Google Mijn Bedrijf Dashboard bij het tabblad Informatie aangeven dat een vermelding permanent gesloten is.

20/04/2016

Afwijkende openingstijden instellen via de kaartweergave

Vanaf nu is het mogelijk om via de kaartweergave speciale openingstijden in te stellen voor bedrijfsvermeldingen.

17/04/2016

Vermeldingen markeren als permanent gesloten of openen via de Google Mijn Bedrijf-app

Via de Google Mijn Bedrijf-app is het nu mogelijk om bedrijven te markeren als permanent gesloten of aan te geven dat ze toch (weer) open zijn.

15/04/2016

Afwijkende openingstijden instellen via de Google- Mijn Bedrijf-app

Via de Google Mijn Bedrijf-app is het nu mogelijk om afwijkende openingstijden in te stellen.

13/04/2016

Nieuwe manier van downloaden van vermeldingen

Bij bedrijfsvermeldingen kun je vanaf nu in de lijstweergave eenvoudig Downloaden inschakelen.

04/04/2016

Breedte- en lengtegraad via een spreadsheet aangegeven

Vanaf nu kun je via een spreadsheet de GEO-coördinaten van (nieuwe) bedrijfsvermeldingen toevoegen zodat je geen kaartmarkeringen hoeft te slepen.

31/03/2016

Google plaats pagina over hoe je lokaal beter kunt ranken

Google voegt informatie toe over het beter vindbaar worden in de lokale zoekresultaten van Google.

12/03/2016

Wijzigingen toepassen op meerdere locaties zonder de updates te bekijken

Vanaf nu is het mogelijk wijzigingen toe te passen op meerdere locaties in het Google Mijn Bedrijf dashboard zonder dat je updates van Google hoeft te bekijken

02/03/2016

Logo-, profiel- en omslagfoto’s toevoegen via een spreadsheet

Vanaf nu is het mogelijk om via bulkupload logo’s en profiel- en omslagfoto’s toe te voegen via een spreadsheet. Voor ketens zijn er nieuwe fotofuncties.

01/03/2016

Locaties koppelen aan bestaande Maps-gegevens

Bij bulkupload is het koppelen van je locaties aan bestaande Maps-gegevens eenvoudige gemaakt met een nieuwe, gebruiksvriendelijke tool

01/03/2016

4 advertenties boven de lokale zoekresultaten

Google is gestart met het testen van vier advertenties boven de lokale zoekresultaten in plaats van advertenties aan de rechterzijde, waardoor de lokale zoekresultaten niet meer direct boven de vouw zichtbaar zijn.

16/02/2016

Spreadsheet importeren zonder Google-updates te beoordelen

Vanaf nu is het mogelijk om via bulkupload spreadsheets te importeren zonder dat Google-updates eerst beoordeeld hoeven te worden.

16/02/2016

Google vervangt City Experts programma door het Local Guides programma

Het City Experts programma, waarbij Google + gebruikers aangemoedigd werden om reviews te schrijven, wordt vervangen door het Local Guides programma.

15/02/2016

Google Mijn Bedrijf account verifiëren via internet

Als een lokaal bedrijf zijn de website geverifieerd heeft in de Google Search Console voorafgaand aan het verifiëren van het Google Mijn Bedrijf account, dan geeft Google in bepaalde gevallen de mogelijkheid om de Google Mijn Bedrijf pagina te verifiëren via het internet.

12/02/2016

Google lanceert een Help pagina met alle Google Mijn Bedrijf updates

Google heeft een Help pagina gelanceerd waar alle Google Mijn Bedrijf updates in één overzicht te vinden zijn.

11/01/2016

Google implementeert bewerkmogelijkheden in de bedrijfsvermelding

Google heeft bevestigd dat het mogelijk is om bedrijfsinformatie direct in de bedrijfsvermelding te bewerken. De bewerkmogelijkheden bestaan zowel op desktop als op mobiele devices.

05/01/2016

Nieuwe versie Google Mijn Bedrijf-app



15/12/2015

Update bulkupload m.b.t. update van gegevens

Om updates door te voeren is het vanaf nu enkel nodig de kolommen die je wilt wijzigen te uploaden.

15/12/2015

Nieuwe versie Google Mijn Bedrijf-API (2.0)

De nieuwe versie van de Google Mijn Bedrijf-API (V2.0) wordt gelanceerd. Je kunt vanaf nu onder meer eenvoudiger speciale openingstijden instellen.

02/12/2015

Sluiten en heropenen van locaties eenvoudiger

Vanaf nu is het sluiten en heropenen van bedrijfsvermeldingen eenvoudiger. Dit is mogelijk een voor een of bulksgewijs voor bedrijven met tien of meer locaties.

01/11/2015

Openingstijden instellen eenvoudiger geworden

Dankzij nieuwe ondersteuning voor bijzondere dagen en een kolom met openingstijden voor elke dag van de week is het eenvoudiger geworden om de openingstijden van bedrijfsvermeldingen in te stellen.

22/10/2015

YouTube video’s over de basisprincipe van Google Mijn Bedrijf

Google voegt vijf nieuwe YouTube-video’s toe over de basisprincipes van Google Mijn Bedrijf.

28/09/2015

Eenvoudiger navigeren tussen Google Mijn Bedrijfslocaties en Google Mijn Bedrijf

Het is vanaf nu eenvoudiger om te navigeren tussen Google Mijn Bedrijf en Google Mijn Bedrijfslocaties.

09/09/2015

Verbeteringen in Google Mijn Bedrijf-Insights

Update in de statistieken die worden getoond in het Google Mijn Bedrijf Dashboard onder het tabblad Insights.

09/09/2015

Locatiegegevens bewerken op mobiele apparaten

Vanaf nu is het mogelijk om met een nieuwe versie van de mobiele app voor Google Mijn Bedrijf locatiegegevens op mobiele apparaten te bewerken.

28/07/2015

Populaire tijden zichtbaar in de zoekresultaten

Bij bedrijfsvermeldingen worden vanaf nu populaire tijden vermeld in de zoekresultaten.

29/06/2015

Nieuwe kolom in de spreadsheet voor bulkupload



09/06/2015

Voorzieningen zichtbaar bij hotels

Bepaalde voorzieningen zoals gratis wifi en Betaald parkeren zijn voortaan zichtbaar in de lokale zoekresultaten bij bedrijfsvermeldingen van hotels.

12/05/2015

Nieuw uiterlijk Locaties

Het tabblad Locaties in het Google Mijn Bedrijf dashboard heeft een nieuw uiterlijk gekregen.

23/02/2015

Categorieën opgeven in twee nieuwe spreadsheetkolommen



31/10/2014

Google-accounts geüpdatet

De accounts bieden voortaan betere tools voor het beheer van bedrijfsinformatie voor geverifieerde accounts.

Samenwerken met iClicks?

Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 09.00 uur en 17.30 uur.

Sebastiaan Pool

Online Marketing Consultant

Don van der Helm

Senior Online Marketing Consultant