Wanneer we schrijvend Nederland in hokjes plaatsen, blijven er twee groepen over. De echte taalfreaks van wie de nekharen overeind gaan staan bij het zien van taal- en spelfouten en degenen die zich mateloos ergeren wanneer ze verbeterd worden door deze freaks. Vandaag is het één groot feest voor de taalfreaks (en ja, daar vallen wij ‘iClickers’ ook onder). Hieperdepiep hoera, het is 4 maart: de dag van de grammatica! We vroegen al onze Content Specialisten naar hun top 5 grammatica-irritaties. Van welke fout krijg jij de ergste kriebels?
Echte taalfreaks onder ons opgelet! We verstoppen twee spelfoutjes in het blog. Ontdek jij ze?
Is het nou jouw feest? Of jou feest? Een grammaticale fout die we regelmatig voorbij zien komen op websites. Laten we deze fout voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. Wil je aangeven dat iemand de bezitter is van iets? Dan gebruik je *jouw!
Ik heb jou al verteld dat het 4 maart Grammar Day is.
Vier je jouw feest op vrijdag of zaterdag?
*Let op: van jou is dan wel weer goed!
“Het is beter dan ik, niet beter als ik.” Hoe vaak word jij verbeterd als je deze grammaticale fout maakt? Ontdek de belangrijkste regels, zodat jij die ‘irritante taalfreaks’ voortaan de baas bent.
Dan
Voorbeelden
Als
Voorbeelden
Nog zo eentje waar we de kriebels van krijgen, maar welke nog regelmatig voorbij komt. Het verkeerd gebruiken van hun of hen. Onthoud het volgende:
Na een voorzetsel: hen
Fout: Ik geef aan hun de uitnodiging voor het feest.
Goed: Ik geef aan hen de uitnodiging voor het feest.
Als lijdend voorwerp: hen
Fout: Ik zag aan hen feesten.
Goed: Ik zag hen feesten. (Wie zag je feesten?)
Als meewerkend voorwerp: hun
Fout: Zij geven hen een cadeau.
Goed: Zij geven hun een cadeau. (‘aan hen’)
Voordat we de absolute winnaar (of noemen we het een verliezer?) bekendmaken, nog even aandacht voor een fout die we nog te veel tegenkomen. Of is het teveel? Eigenlijk best vreemd dat dit nog fout gaat als je bedenkt dat beide woorden een andere betekenis hebben. Zo gebruik je ‘te veel’ om aan te geven dat het meer dan genoeg is. Terwijl je ‘teveel’ als één woord gebruikt als zelfstandig naamwoord en er dus een lidwoord (de, het of een) voor kunt zetten.
Met onderstaand ezelsbruggetje trap jij nooit meer in deze fout.
Ik heb op mijn toets te veel spelfouten gemaakt en kreeg daardoor een onvoldoende.
Een teveel aan spelfouten zorgde voor een onvoldoende.
Jahoor, daar is -ie! De grote winnaar of verliezer… De grammaticale fout die onze gezichten doet vertrekken, de rillingen doet toenemen en ons volledig aangrijpt: ‘me zusje organiseert een feest’. Hoe zorgen we ervoor dat we deze fout met zijn allen nooit, maar dan ook nooit meer gaan maken? Als het aan ons ligt, is dit eenvoudig gefixt.
Mijn feest was zeker weten een groot succes.
Je kunt me tot morgen laten weten of je erbij bent.
*Let op: net zoals bij van jou is van mij/me ook juist.
Natuurlijk begrijpen we ook echt wel dat grammaticale foutjes er soms insluipen. We nemen jou dan ook niks kwalijk, maar het is wel meer dan overbodig. Ken jij mensen die hun spellingkennis wel wat kunnen bijspijkeren om te veel fouten te voorkomen? Laat hun dit blog lezen! Zo hoef ik me samen met alle andere taalfreaks nooit meer zorgen te maken.
Onze blogartikelen
Met zo’n groot team aan specialisten en vakidioten verzamelen we veel tips. Deze zetten we graag voor je op een rij in onze blogartikelen. Lees ze hier.
Volg ons op