Haal meer uit je website: 4 praktische voorbeelden om schaarste toe te passen

Om meer conversies te genereren op je website, is het belangrijk om te weten hoe je bepaalde psychologische principes gebruikt om de verkoop te stimuleren. Een van de meest effectieve principes is het Cialdini-principe van schaarste. Dit principe houdt in dat mensen sneller geneigd zijn om een product te kopen als ze het idee hebben dat het schaars is of dat het aanbod beperkt is. In dit blog geven we je 4 praktische voorbeelden van hoe je het principe van schaarste toepast op jouw website.

Geen tijd om het hele blog te lezen? Met deze beknopte samenvatting ben je helemaal up-to-date.

  • Laat zien dat de voorraad beperkt is: dit moedigt een klant aan om snel te handelen en een aankoop te doen.
  • Maak gebruik van een beperkt tijdslimiet: dit creëert het gevoel van urgentie en spoort klanten aan om sneller te handelen.
  • Exclusieve aanbiedingen voor een beperkte tijd: door een speciaal product te introduceren dat slechts gedurende een beperkte periode beschikbaar is, geef je je klant het gevoel dat hij deel uitmaakt van een exclusieve groep. Dit vergroot zijn interesse in je product of dienst.
  • Verkoop limited edition producten: door limited edition producten te verkopen en klanten te vertellen dat deze slechts tijdelijk en in beperkte oplage beschikbaar zijn, zet het je klanten sneller aan tot aankoop.

Wil je weten of wij je hierin kunnen ondersteunen? Vraag dan gratis een CRO-voorstel aan.

Laat zien dat de voorraad beperkt is

Een van de meest voor de hand liggende manieren om schaarste toe te passen op je website, is door de voorraad van een bepaald product te beperken. Door aan te geven dat er slechts een beperkt aantal exemplaren beschikbaar is, moedig je klanten aan om snel te handelen en een aankoop te doen. Het tonen van het aantal beschikbare producten, het aantal exemplaren dat al verkocht is en de resterende voorraad, zorgt ervoor dat klanten sneller tot actie overgaan.

Verkoop je geen producten op je website, maar verleen je een dienst? Schaarste kan worden toegepast door te laten zien dat er slechts een beperkt aantal afspraken of plekken beschikbaar zijn voor een workshop of evenement. Dit spoort klanten aan om snel te beslissen en een ticket te kopen of een afspraak te maken, voordat het te laat is.

Op de productpagina’s van Bol.com staat vaak een “Laatste exemplaren” aanduiding naast de producten die bijna uitverkocht zijn. Dit creëert een gevoel van urgentie bij klanten en zet hen ertoe aan om sneller te handelen en het product te kopen, voordat het uitverkocht is.

Maak gebruik van een beperkt tijdslimiet

Een andere manier om schaarste toe te passen, is door gebruik te maken van een beperkt tijdslimiet. Dit kan bijvoorbeeld een kortingscode zijn die binnen een week verloopt of een gratis verzending dat alleen de komende 24 uur geldig is. Door een gevoel van urgentie te creëren, spoor je klanten aan om sneller te handelen.

Je kunt ook op een andere manier gebruikmaken van dit principe. Stel dat je een speciale deal hebt met de postbode, waardoor je klanten nu nog 2 uur extra de tijd hebben om te bestellen. Hierdoor wordt hun bestelling toch nog dezelfde dag verzonden. Door schaarste toe te passen, verhoog je de urgentie en spoor je klanten actief aan om tot conversie over te gaan.

Een manier om dit te doen, is door gebruik te maken van een countdown timer op de website. Stel de timer in om af te tellen vanaf het moment dat de speciale deal begint tot het moment dat de deal afloopt; in het voorbeeld dat we zojuist hebben benoemd, is dit van 17:00 – 20:00 uur. Door de timer opvallend op de website te plaatsen, creëer je een gevoel van urgentie bij de klanten en zien ze dat ze slechts een beperkte tijd hebben om te bestellen en te profiteren van de speciale deal. Dit leidt ertoe dat klanten sneller handelen en de bestelling plaatsen, voordat de tijd om is.

Een voorbeeld van een bedrijf dat gebruikmaakt van een beperkt tijdslimiet is Amazon met zijn Prime Day-deals. Prime Day is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij Amazon exclusieve aanbiedingen toont aan Prime-leden gedurende een beperkte periode van 48 uur. Amazon gebruikt countdown timers op de website om de tijdslimiet te benadrukken en klanten aan te sporen om snel te handelen en te profiteren van de deals, voordat ze aflopen. Dit creëert een gevoel van urgentie en exclusiviteit bij klanten, wat leidt tot hogere conversies en meer verkopen.

Exclusieve aanbiedingen voor een beperkte tijd

Een andere manier om schaarste toe te passen, is door exclusieve aanbiedingen te tonen. Bijvoorbeeld door een speciaal product te introduceren dat slechts een beperkte periode beschikbaar is of door een aantal klanten uit te nodigen voor een exclusieve avondje shoppen in de winkel voor een beperkte tijd. Door klanten het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van een exclusieve groep, vergroot je hun interesse in je product of dienst.

Een goed voorbeeld van een exclusieve aanbieding die schaarste benadrukt, is de “Flash Sale” van Zalando. Tijdens deze verkoop biedt Zalando een beperkt aantal producten aan tegen sterk gereduceerde prijzen, maar alleen gedurende een beperkte periode.

De verkoop wordt sterk gepromoot op de website en op social media. Hierbij ligt de focus op de beperkte beschikbaarheid van de producten. De aanbieding is alleen geldig gedurende een korte periode, waardoor klanten zich gedwongen voelen snel te handelen en om snel hun aankoop te doen, voordat de verkoop voorbij is.

Door de nadruk te leggen op de beperkte beschikbaarheid van de producten en de korte duur van de verkoop, creëert Zalando een gevoel van exclusiviteit en schaarste. Dit zorgt voor een grotere betrokkenheid van klanten en uiteindelijk tot meer conversies.

Verkoop limited edition producten

Een andere effectieve manier om schaarste toe te passen, is door limited edition producten te verkopen. Dit zijn producten die in beperkte oplage worden geproduceerd en slechts gedurende een beperkte periode beschikbaar zijn. Door klanten te vertellen dat deze producten slechts tijdelijk beschikbaar zijn en dat er maar een beperkt aantal beschikbaar is, kun je hun interesse in het product vergroten en ervoor zorgen dat ze sneller tot aankoop overgaan.

Een voorbeeld van een bedrijf dat het principe van limited edition producten succesvol heeft toegepast, is het cosmeticamerk MAC. Dit bedrijf brengt regelmatig limited edition collecties uit, waarbij de producten vaak zijn geïnspireerd op een bepaald thema of samenwerking met een beroemdheid.

Deze collecties zijn slechts gedurende een beperkte periode beschikbaar en vaak snel uitverkocht. Door het beperkte aantal en de tijdelijkheid van deze collecties creëert MAC schaarste en verhoogt het merk de vraag naar hun producten. Dit is een succesvolle manier om de verkoop van producten te stimuleren en tegelijkertijd exclusiviteit aan te bieden aan klanten.

Krachtig psychologisch principe

Schaarste is een krachtig psychologisch principe om de verkoop te stimuleren. Door beperkte voorraden, tijdslimieten, exclusieve aanbiedingen en limited edition producten te gebruiken, spoor je klanten aan om sneller tot actie over te gaan. Door deze technieken op de juiste manier toe te passen, genereer je meer omzet voor jouw bedrijf.

Wil je weten of wij je hierin kunnen ondersteunen? Vraag dan gratis een CRO-voorstel aan.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..