Threads: de nieuwe social media app van Meta

Geweldig nieuws voor Meta en Mark Zuckerberg! Vijf dagen na de lancering van Meta’s nieuwe social media app Threads hebben zich al 100 miljoen gebruikers geregistreerd. In de media wordt veel aandacht aan de lancering besteed door het feit dat de nieuwe app een ‘rivaal’ van Twitter zou kunnen zijn. Of de app dat ook wordt, zal blijken. Threads is in ieder geval al op de goede weg. In dit blog vertellen we je alles over de functies van Threads, waarom de app nog niet beschikbaar is in de EU en hoe je de app toch al kunt downloaden in Nederland.

Dit blog in het kort

Geen tijd om het hele blog te lezen? Geen zorgen. Hier is een korte samenvatting:

  • Threads is een nieuwe, losse app van Meta voor realtime updates en publieke gesprekken;
  • De feed bestaat uit geschreven updates van maximaal 500 tekens in combinatie met foto’s, links en/of filmpjes;
  • Threads en Twitter worden vaak in één adem genoemd door overeenkomstige functies;
  • Vijf dagen na de lancering hebben zich al 100 miljoen gebruikers geregistreerd;
  • Officieel is Threads nog niet beschikbaar in Nederland vanwege de EU-wetgeving rondom het gebruik en verzamelen van persoonlijke data.

Mark Zuckerberg vs. Elon Musk

Threads (Mark Zuckerberg) en Twitter (Elon Musk) worden vaak in één adem genoemd, omdat de essentie van de nieuwe app overeenkomt met de functies van Twitter. Daarbij komt dat Instagram-gebruikers snel een Threads-account kunnen aanmaken via een koppeling, waardoor het ‘gevaar’ voor Twitter nog groter wordt. Dit is niet geheel onterecht, omdat zelfs zonder de EU-markt Threads binnen een week al op een kwart zit van het aantal actieve Twitter-gebruikers.

Een nieuwe, losstaande ruimte voor realtime updates en publieke gesprekken

De nieuwe app is gemaakt voor zowel creators als de ‘casual poster’ en biedt, zoals Meta zelf aangeeft, “een positieve en creatieve ruimte om je ideeën te uiten”. Je kunt er geschreven updates van maximaal 500 tekens delen, samen met foto’s, links en/of filmpjes van maximaal 5 minuten. Dit verschijnt vervolgens bij je volgers in de feed. Zij kunnen die updates op hun beurt weer reposten (hetzelfde als retweeten) en/of erop reageren.

Functies van Threads

De interface van Threads is momenteel nog vrij simpel, nog niet alle functies zijn beschikbaar. Denk aan een zoekfunctie, hashtags en gifjes. Verder kun je geen privéberichten versturen en worden er (nog) geen advertenties getoond in de tijdlijn. De verwachting is natuurlijk wel dat dit later nog wordt toegevoegd.

Niet chronologische tijdlijn

De tijdlijn op Threads wordt bepaald door algoritmes en is dus niet chronologisch. Net als op Instagram bevat de feed ook aanbevolen berichten van anderen die je niet volgt.

Threads: een fijne opsteker voor Meta

Door alle privacyschandalen en discussies over de verspreiding van nepnieuws van de afgelopen jaren lag moederbedrijf Meta vaak onder vuur. Deze succesvolle lancering is dan ook fijne opsteker! De app is gebouwd door het team van Instagram en het is voor Meta zaak niet alleen deze hype te creëren, maar er ook voor te zorgen dat men de app waardevol genoeg vindt om deze te blijven gebruiken. Garanties uit het verleden met Facebook, Instagram en Whatsapp bieden natuurlijk geen garantie.

Uitdagingen voor Meta

De hype zal hoogstwaarschijnlijk nog even aanhouden, maar we verwachten uiteraard een aantal interessante uitdagingen. In het verleden heeft Meta veel kritiek gehad op het handelen bij bedreigingen, desinformatie en beledigingen. Hoe Meta met de nieuwe uitdagingen omgaat, zal de tijd ons leren!

Threads is officieel nog niet beschikbaar in de EU

Zoals hierboven al even genoemd, is Threads officieel nog niet beschikbaar in Nederland, omdat de app nog niet voldoet aan de EU-wetgeving rondom het gebruik en verzamelen van persoonlijke data.

Threads op een iPhone downloaden in Nederland

Om de app te downloaden op een iPhone, kun je via de instellingen in de App Store het ‘land van herkomst’ veranderen naar de VS of een ander land waar de app al officieel beschikbaar is.

Let op! Dit is wel op eigen risico, omdat de app via deze manier van downloaden niet gecontroleerd is op bijvoorbeeld malware.

Threads op een Android telefoon downloaden in Nederland

Voor Android is het downloaden van de nieuwe app ook relatief makkelijk. Je hoeft alleen de juiste APK (Application Package) te vinden en te installeren op je telefoon. ‘APK Mirror’ is hier een voorbeeld van. Je dient hiervoor wel toestemming voor de download te geven door via ‘Beveiliging’ de ‘Onbekende bronnen’ aan te zetten.

Let op! Je telefoon is nu minder goed beveiligd. Na het installeren van de APK raden we aan dit weer uit te zetten. Uiteraard is de download geheel op eigen risico. Na de installatie van de APK, kun je Threads installeren en gebruiken!

De inzet van social media kan jouw bedrijf helpen!

Heb je nog vragen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van social media of ben je benieuwd naar de inzet van social media advertising op verschillende platformen? We bespreken het graag met je! Neem gerust contact met ons op.

 

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..