Onderwerpen die wij behandelen op deze pagina
Reviews en testimonials zijn zo krachtig omdat ze gebaseerd zijn op sociaal bewijs: het psychologische principe dat mensen eerder geneigd zijn iets te doen als anderen hen daarin zijn voorgegaan. Online beoordelingen vormen daarmee een belangrijke vorm van vertrouwen. Ze nemen onzekerheid weg, vooral bij nieuwe bezoekers of twijfelende leads. Die zien niet alleen wat je te bieden hebt, maar vooral hoe anderen jouw dienstverlening hebben ervaren. Dat maakt de stap naar conversie kleiner.
De cijfers liegen er niet om: uit onderzoek van Spiegel Research Center (Northwestern University) blijkt dat positieve reviews de aankoopkans met wel 270% kunnen verhogen bij duurdere producten of diensten; en bij goedkope producten tot wel 190%. Testimonials, zeker in de vorm van een video of praktijkvoorbeeld, bieden daarnaast emotionele bevestiging. Ze laten zien dat je je klanten écht begrijpt en dat je jouw beloftes waarmaakt.
Reviews zijn niet alleen waardevol op productpagina’s. Ze kunnen een structurele rol spelen binnen je volledige contentstrategie. Want naast het verhogen van vertrouwen bij bezoekers, versterken ze je merkverhaal, verbeteren ze je vindbaarheid én voegen ze continu nieuwe content toe.
Elke review vertelt een stukje van het verhaal dat je zelf niet kunt schrijven. Het zijn echte ervaringen van klanten, geschreven in hun eigen woorden. Die echtheid maakt je merk menselijk. Door beoordelingen te gebruiken in blogartikelen, social content of case studies laat je zien dat je klanten centraal staan.
Google houdt van verse, relevante content. Elke nieuwe review voegt unieke tekst toe aan je pagina en dat draagt bij aan je SEO-resultaten. Wat het extra interessant maakt, is dat klanten in hun beoordelingen vaak op een natuurlijke manier long-tail zoekwoorden gebruiken. Dit zijn langere en specifiekere zoektermen die meestal minder concurrentie hebben, maar wel een hoge intentie tot aankoop uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan een webshop die meubels verkoopt. In plaats van een algemene term zoals eettafel, kan een klant in een review schrijven: “Prachtige massief eiken eettafel van 240 cm, binnen drie dagen geleverd en makkelijk zelf te monteren.” Deze zin bevat meerdere long-tail zoekwoorden: massief eiken eettafel van 240 cm en makkelijk zelf te monteren eettafel.
Juist deze lange zoektermen sluiten aan op hoe mensen in Google zoeken wanneer ze al precies weten wat ze willen. Doordat je deze woorden niet altijd zelf gebruikt in je commerciële teksten, maar klanten ze wel aanleveren via reviews, ontstaat er extra kans om gevonden te worden op waardevolle, zeer gerichte zoekopdrachten
Hoewel reviews vooral bekendstaan om hun invloed op koopgedrag, zijn ze ook krachtig als contenttool. Een goed geplaatste testimonial op een landingspagina of homepage maakt je boodschap geloofwaardiger. Het kan het laatste zetje zijn die een klant nodig heeft om een offerteaanvraag in te dienen, een product te bestellen of een reservering te plaatsen.
Klantbeoordelingen zijn veelzijdiger dan je denkt. Je hoeft ze niet te beperken tot een sterrenscore op een productpagina. Door ze strategisch te plaatsen op verschillende plekken in je content, versterk je je verhaal en vergroot je het vertrouwen van potentiële klanten in jouw merk.
Een goed ingericht Google Mijn Bedrijf-profiel is een onmisbare schakel als het gaat om klantbeoordelingen. Hier worden je reviews openbaar getoond wanneer mensen je bedrijf Googelen, nog vóór ze op je website klikken. Met een sterke beoordeling, duidelijke bedrijfsinformatie, foto’s en openingstijden maak je direct een professionele indruk.
Nieuwe bezoekers willen snel weten of ze met een betrouwbare partij te maken hebben. Een paar zorgvuldig gekozen quotes of een overzicht van je gemiddelde beoordeling (bijvoorbeeld via Google Reviews of Kiyoh) geven direct een positief signaal af. Idealiter kies je op de homepage voor korte, kernachtige uitspraken die vertrouwen opwekken en herkenbare situaties beschrijven.
Wanneer iemand op het punt staat om contact op te nemen of een offerte aan te vragen, kan een gerichte testimonial nét dat extra zetje geven. Kies op landingspagina’s voor beoordelingen die specifiek ingaan op het resultaat of de samenwerking en sluit inhoudelijk aan op de dienst of het product op die pagina.
Wil je een praktijkvoorbeeld kracht bijzetten in een blog of case study? Dan is een quote van een klant een krachtige aanvulling. Ook in e-mails kun je klantuitspraken opnemen, bijvoorbeeld om twijfelende leads alsnog over de streep te trekken. Denk aan een zin als: “Wij twijfelden eerst ook, maar zijn superblij met onze keuze.”
In webshops zijn reviews essentieel voor klanten die in het aankoopproces zitten. Zorg dat beoordelingen zichtbaar zijn op de productpagina’s, bij voorkeur onder de productinformatie. Denk ook aan sorteeropties zoals ‘meest behulpzaam’ of ‘nieuwste review eerst’, zodat de klant gemakkelijk relevante meningen vindt.
Opvallen met je goede reviews, nog voordat de klant op je website komt? Door in de meta description van je pagina handmatig een ⭐-icoontje en je gemiddelde beoordeling te vermelden, bijvoorbeeld: “Beoordeeld met ⭐ 4.8/5 door 350+ klanten”, wek je direct vertrouwen bij de zoeker. Het sterretje trekt de aandacht, terwijl het cijfer en het aantal reviews zorgen voor sociale bewijskracht.
Reviews inzetten lijkt simpel, maar er zijn een paar valkuilen die je effect flink kunnen beperken. Gelukkig zijn ze makkelijk te vermijden met de juiste aanpak.
Goede reviews krijg je niet vanzelf, maar met de juiste aanpak kost het verzamelen weinig moeite. Door klanten op het juiste moment en via het juiste kanaal te benaderen, vergroot je de kans op spontane én oprechte reacties.
Het ideale moment om een review te vragen, is kort na een positieve ervaring. Bijvoorbeeld direct na levering, bij een succesvolle afronding van een project of na een contactmoment dat goed is verlopen. Klanten staan dan nog open om hun ervaring te delen en de kans op een positieve beoordeling is het grootst.
In de praktijk geldt vaak: tevreden klanten zeggen niets, ontevreden klanten zeggen alles. Terwijl juist de positieve ervaringen het verschil maken in je zichtbaarheid en betrouwbaarheid. Daarom is het slim om klanten te motiveren om een review achter te laten, en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een beproefde methode is een kleine beloning in het vooruitzicht stellen. Denk aan een winactie of een kortingscode voor 10% korting op de volgende bestelling. Het laatstgenoemde levert je niet alleen een review op, maar vergroot ook nog eens de kans dat de klant nog een keer bij je gaat bestellen.
Let op: het is door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wettelijk verboden om specifiek om een positieve review te vragen. Houd het dus algemeen.
Hoe lager de drempel, hoe hoger de kans dat iemand reageert. Stuur een directe link naar je reviewplatform, zet een duidelijke CTA in je e-mailhandtekening of gebruik een QR-code op je factuur of bedankkaartje. Zorg dat een klant met één klik aan de slag kan.
Beperk jezelf niet tot één methode. Reviews verzamelen kan via e-mail, WhatsApp, je webshopomgeving, social media en zelfs fysiek (denk aan een iPad in de winkel). Automatiseer waar mogelijk het proces, bijvoorbeeld via een CRM-systeem dat na een aankoop automatisch een reviewverzoek verstuurt.
Stimuleer klanten ook om een beoordeling achter te laten via Google Mijn Bedrijf. Deze reviews verschijnen direct in de zoekresultaten en versterken je lokale vindbaarheid. Vermeld bijvoorbeeld in je e-mail: “Help ons groeien met een review op Google, het kost minder dan 1 minuut!”
Afhankelijk van je branche zijn er verschillende reviewplatforms waarop je zichtbaar kunt zijn: Google Reviews, Trustpilot, Kiyoh, Feedback Company, WebwinkelKeur of Booking.com. Bied klanten eventueel een keuze, zodat ze kunnen kiezen waar ze hun mening willen delen.
Reviews strategisch inzetten in je content kan een positieve invloed hebben op het aantal conversies op je website, maar om hoog te ranken in Google is een doordachte langetermijnstrategie nodig. Benieuwd hoe we de online groei van jouw bedrijf in de lift zetten? Neem contact met ons op via 088 425 4257 of vraag een gratis analyse aan.
Onze blogartikelen
Met zo’n groot team aan specialisten en vakidioten verzamelen we veel tips. Deze zetten we graag voor je op een rij in onze blogartikelen. Lees ze hier.
Volg ons op