De impact van de Google link spam update in december 2022

Spamupdate Google

Er is veel gebeurd sinds de lancering van de Google link spam update op 14 december in 2022. De update is afgerond op 12 januari. Inmiddels zitten de eerste maanden van 2023 erop en de effecten van de update zijn zichtbaar.

De belangrijkste bevindingen over de Google link spam update

Het begin van de uitrol van deze update is inmiddels al meerdere maanden geleden. Wat weten we tot nu toe? We zetten de belangrijkste bevindingen over de Google link spam update van december 2022 voor je op een rij:

  • De update begon op 14 december 2022 en eindigde op 12 januari 2023.
  • De impact is terug te zien in de organische zoekresultaten in alle talen.
  • Google maakt voor het eerst gebruik van een eigen op AI gebaseerd spam-preventiesysteem: SpamBrain.
  • De update is bedoeld om gekochte links op te sporen en domeinen te detecteren die voornamelijk gebruikt worden om links naar andere sites door te geven. De waarde hiervan wordt geneutraliseerd.
  • Spamlinks veroorzaken geen schade aan jouw website of linkprofiel.
  • Of de waarde van het linkprofiel van jouw site wordt beïnvloed, hangt af van hoe je links verkrijgt en hoe je naar andere pagina’s verwijst.

Wat is een Google link spam update?

Google wil de toegekende waarde van spamlinks neutraliseren. Hier gebruikt Google een eigen spam-detectiesysteem voor. Hoe meer spamlinks er worden gedetecteerd, hoe meer natuurlijke linkprofielen van websites worden beloond. Een Google spam link update is dus een update voor dit systeem. Hierdoor kan Google nog beter spamlinks detecteren. Google bevestigt dat de update is doorgevoerd voor de zoekmachines in alle talen. Deze update heeft een grote impact gehad op de organische zoekresultaten in diverse landen.

Hoe detecteert Google spamlinks?

Google gebruikt zowel handmatige als automatische methodes om spamlinks te detecteren. Ze gebruiken handmatige controles om links te beoordelen die zijn gemeld als spam of die verdacht worden van het manipuleren van zoekresultaten. Als een link wordt gemarkeerd als spam, dan kan deze worden verwijderd uit de zoekresultaten. Daarnaast kan de zoekpositie van de pagina waar de link naartoe verwijst, dalen.

Bovendien maakt Google gebruik van een eigen geautomatiseerd spam-detectiesysteem. De link spam update van afgelopen december maakte voor het eerst gebruik van het op AI gebaseerde spam-preventiesysteem van Google genaamd ‘SpamBrain’. Dit systeem maakt gebruik van algoritmen om links te analyseren op basis van diverse variabelen, zoals de inhoud van de pagina waar de link naartoe verwijst, de ankertekst van de link en de reputatie van de website waar de link vandaan komt.

Spamupdate December 2022 Google

Wordt mijn site getroffen door deze update?

Google geeft aan dat de zoekposities van de organische zoekresultaten flink kunnen dalen of stijgen na deze update. Jouw site kan getroffen worden als het beschikt over een linkprofiel met meerdere verwijzende domeinen. Wanneer een verwijzend domein naar jouw website wordt gemarkeerd als spam, dan gaat deze waarde dus verloren. In de maanden december en januari is door SERPmetrics veel verschuiving gedetecteerd in de organische zoekresultaten. In onderstaande grafiek wordt de hoeveelheid verschuivingen binnen de top 100 zoekposities weergegeven.

Schommeling in zoekresultaten na Google's spamupdate van december 2022 Bron: serpmetrics.com

Deze update heeft invloed op de zoekresultaten in alle talen. Of jouw site wordt beïnvloed door deze update, hangt af van hoe je links verkrijgt en hoe je naar andere pagina’s verwijst.

Veroorzaken spamlinks schade aan het linkprofiel van mijn website?

Google geeft aan dat het in de meeste gevallen slechte links kan detecteren en de waarde hiervan kan neutraliseren. Dat betekent dat de waarde van een spamlink ook wordt geneutraliseerd. Je hoeft dus zelf niet achter spamwebsites aan die naar jouw website verwijzen. Google regelt dit voor je.

De waarde van je website loopt alleen schade op als je een aanzienlijk hoog aantal spamlinks naar je website verwijst én als je een handmatige penalty van Google ontvangt. In dit geval kun je gebruikmaken van een Google-tool om deze verwijzende links op een soort blacklist te zetten. Dan worden deze links door Google niet meer meegeteld in de beoordeling van je website. Google geeft instructies hoe je gebruikmaakt van deze disavow tool.

Deel jouw ervaringen met de Google link spam update

Hoe heb jij de Google Spam Link update ervaren? Mogelijk heeft de informatie op dit blog je geholpen om een eventueel grote impact in het organische verkeer van je website te verklaren. Is je organische zoekverkeer getroffen of wil je meer weten over hoe je spamlinks ontloopt? Plan een sparsessie met ons in. Onze ervaren specialisten geven je graag advies over de beste strategie voor een natuurlijk linkprofiel van je website.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..