Geoptimaliseerde campagnes: nieuwe hulpprogramma′s voor bieden en bodaanpassingen voor mobiel

Logo iClicks in het zwart

Mensen zijn tegenwoordig constant online en zoeken vanaf allerlei apparaten. Adverteerders zijn op zoek naar nieuwe manieren om mensen te bereiken met advertenties die relevant zijn voor hun context, zoals hun locatie, de tijd van de dag en het apparaat dat ze gebruiken. Met een geoptimaliseerde campagne kunt u eenvoudig verschillende biedingen instellen op basis van apparaat, locatie en tijd van de dag, en dat alles binnen één campagne.

Voorbeeld: een winkelier met meerdere verkoopkanalen wil mensen bereiken die in de buurt van zijn vestigingen zoeken naar ‘feestartikelen’. Dankzij bodaanpassingen kan hij met drie eenvoudige instellingen 50 procent hoger bieden voor mensen die binnen een kilometer zoeken, 20 procent lager voor zoekopdrachten op werkdagen en 25 procent hoger voor zoekopdrachten op smartphones.

Bodaanpassingen
U begint met een geoptimaliseerde campagne door standaardbiedingen in te stellen die alle apparaten bereiken. U kunt vervolgens bodaanpassingen instellen om uw biedingen te verhogen of verlagen voor mobiele apparaten en verschillende contexten, zoals locatie en tijd van de dag. Door hogere biedingen in te stellen wanneer en waar de kans groter is dat u aansluit bij de intentie van de klant, kunt u de zichtbaarheid van uw advertentie vergroten, wat weer kan leiden tot meer bezoeken en conversies. Door lagere biedingen in te stellen voor contexten waarin uw leadkwaliteit of gemiddelde bestelwaarde lager is, kunt u uw ROI verbeteren, hoewel er mogelijk minder bezoeken plaatsvinden en het totaal aantal verkopen terugloopt.

De biedingen voor apparaten met grotere schermen (desktops, laptops en tablets) zijn gegroepeerd in geoptimaliseerde campagnes. Wij en andere spelers in de branche zien dat het zoekgedrag van gebruikers op deze grotere apparaten erg vergelijkbaar is en dat ook de algehele prestaties van adverteerders zeer vergelijkbaar zijn op deze apparaten.

Bodaanpassingen worden gecombineerd middels vermenigvuldiging. Als u meerdere bodaanpassingen op basis van locatie instelt, is alleen de meest specifieke aanpassing van toepassing.

Vervolg op het bovenstaande voorbeeld: het max. CPC-bod van de verkoper voor het zoekwoord[feestartikelen]is € 1. Als iemand op woensdag zoekt naar ‘feestartikelen’ op een smartphone binnen een kilometer van de vestiging, zijn de bodaanpassingen voor locatie, tijd en mobiel van toepassing. Het CPC-bod van deze verkoper voor deze specifieke zoekopdracht wordt aangepast naar € 1,50 (€ 1 x (100% + 50%) x (100% – 20%) x (100% + 25%) = € 1,50).

De AdWords-interface bevat een calculator zodat u kunt zien hoe meerdere bodaanpassingen gecombineerd kunnen worden en wat het effect daarvan is op uw biedingen.

Waarde van mobiel bepalen en een bodaanpassing voor mobiel instellen
Mensen kunnen veel verschillende acties uitvoeren op smartphones. Naast het rechtstreeks doen van aankopen op uw mobiele site kunnen klanten uw bedrijf bellen, klikken op een routebeschrijving om de winkel te bezoeken, een app downloaden of zelfs later een conversie uitvoeren op een ander apparaat. Maar de traditionele rapporten over online conversies tonen mogelijk niet de hele reis die de consument via allerlei apparaten heeft afgelegd, waardoor mobiel wellicht wordt ondergewaardeerd. Slimme marketeers kijken verder om de volledige waarde te bepalen die mobiel heeft voor hun bedrijf. Kijk bijvoorbeeld hier hoe Radio Shack, een grote leverancier van consumentelektronica via meerdere kanalen, zijn strategie voor mobiele biedingen en berekeningen aanpakt.

Met een geoptimaliseerde campagne kunt u een bodaanpassing voor mobiel kiezen die van invloed is op uw advertentiepositie, klikken en kosten op mobiele apparaten. Om een wat duidelijker beeld te schetsen, volgen hier enkele voorbeelden van hoe adverteerders de afgelopen maanden hun biedingen voor mobiel hebben ingesteld als een percentage van hun biedingen voor desktop (werkelijke CPC’s kunnen verschillen).

  • Gemiddeld hebben adverteerders in de Australische retailsector hun mobiele biedingen ingesteld op 103% van hun biedingen voor desktop.
  • Gemiddeld hebben adverteerders in de Amerikaanse vastgoedsector hun mobiele biedingen ingesteld op 91% van hun biedingen voor desktop.
  • Gemiddeld hebben adverteerders in de Canadese reissector hun mobiele biedingen ingesteld op 88% van hun biedingen voor desktop.

Bij elke campagne die u bijwerkt naar een geoptimaliseerde campagne, ziet u de geschatte wijziging in vertoningen, klikken en kosten afhankelijk van de geselecteerde bodaanpassing voor mobiel. De voorgestelde bodaanpassing geeft aan hoe vergelijkbare adverteerders bieden op mobiel in vergelijking met andere apparaten.

Ervaren zoekmarketeers weten dat niet alleen biedingen, maar ook factoren als zoekwoorden, advertenties, extensies en bestemmingspagina’s de algehele campagneprestaties beïnvloeden. Meet daarom na een bodaanpassing voor mobiel te hebben ingesteld, regelmatig uw resultaten en breng desgewenst wijzigingen aan met het oog op uw campagnedoelen.

Feedback

We willen dat u succes heeft met AdWords, dus we zien uw feedback graag tegemoet. Nadat u bent begonnen geoptimaliseerde campagnes te gebruiken, kunt u uw ideeën via dit formulier aan ons doorgeven zodat we het product kunnen blijven verbeteren.

Gepost door Charis, Inside AdWords Team

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..