Hoe Google Trends jou helpt met nieuwe contentideeën

Een stijgende grafiek met een blauwe raket die opstijgt en de tekst Google Trends voor nieuwe contentideeën

In de snel veranderende digitale wereld is het essentieel om op de hoogte te blijven van wat er leeft onder je doelgroep. Of je nu content creëert, markttrends analyseert of bijvoorbeeld een journalist bent, begrijpen wat mensen drijft en interesseert kan het verschil maken. Hier komt Google Trends om de hoek kijken – een krachtige tool die niet alleen laat zien waar mensen wereldwijd naar zoeken, maar ook diepere inzichten biedt in hun gedrag en interesses. In dit blog duiken we in de wereld van Google Trends en laten we je zien hoe het jou kan helpen om content beter te laten aansluiten bij je doelgroep!

Wat is Google Trends?

Eerst even terug naar de basis: wat is Google Trends eigenlijk? Simpel gezegd is het jouw glazen bol in de digitale wereld. Google Trends analyseert het zoekgedrag van gebruikers over de hele wereld,

waardoor je een realtime inzicht krijgt in wat de hot topics zijn. Google Trends laat zien hoe vaak mensen naar een bepaald woord of specifieke zin zoeken op Google. De tool vergelijkt dit met alle zoekopdrachten in een bepaalde periode en locatie. Zo kun je makkelijk zien of iets meer of minder populair wordt. Je kunt hierdoor patronen herkennen, seizoensgebonden trends identificeren en de interesse in specifieke onderwerpen volgen of voorspellen. Maar het is meer dan een lijst van populaire zoekopdrachten; het is een overzicht van de collectieve nieuwsgierigheid, interesses én zorgen van je doelgroep.

Waarom Google Trends onmisbaar is

Google Trends is een handige tool voor iedereen die inzicht wil krijgen in wat er leeft onder zijn doelgroep. Of je nu een marketeer bent die zoekt naar de volgende grote campagne, een journalist die de vinger aan de pols van de samenleving wil houden of een onderzoeker die gedragstrends analyseert, Google Trends biedt de data die je nodig hebt. Het helpt je om te zien welke onderwerpen op dit moment belangrijk zijn voor mensen, waardoor je je contentcreaties beter kunt afstemmen op wat er speelt in de wereld van je doelgroep.

Hoe werkt Google Trends?

Bij het tabje “Nu trending” zie je de Google Trends-zoekopdrachten waar, op het moment van schrijven en de week ervoor, het meeste naar werd gezocht. Stel, je ontdekt een stijgende trend rondom een bepaald onderwerp dat ook nog eens past bij jouw bedrijf, merk of branche, dan is dit je cue om content te creëren over dit onderwerp! Maar het kan ook zo zijn dat hier voor jou onrelevante onderwerpen tussen staan. Geen probleem, dan kun je bij het tabje “Ontdekken” filteren op de categorie van jouw branche voor relevantere zoektermen.

Snelle stijgers en wat je ermee kunt

In onderstaand voorbeeld heb ik gekozen voor de categorie “Eten en drinken” > “Koken en recepten” > “Groente en fruit”.  Zoals je kunt zien zijn er enkele Google Trends-zoekopdrachten met het label “snelle stijger”. Dit wijst op termen die recentelijk een significante toename in zoekvolume hebben gekregen. Dit kan komen door seizoensgebonden veranderingen, een recente gebeurtenis of een nieuwe trend in consumentengedrag. Een toename in zoekopdrachten naar specifieke groenten of fruit kan correleren met het oogstseizoen, een nieuwe gezondheidstrend of een populair dieet dat momenteel in de schijnwerpers staat.

Content Marketeers kunnen deze informatie gebruiken om te anticiperen op vragen van hun doelgroep, en om snel relevante en waardevolle content te creëren. Een receptenblog kan bijvoorbeeld inspelen op deze trends door recepten te delen die de “snelle stijgers” bevatten. Een voedingsdeskundige of diëtist kan educatieve content creëren over de gezondheidsvoordelen van de trending groenten en fruit.

Met Google Trends naar geweldige contentideeën

Nu je kennis hebt gemaakt met de “snelle stijgers”, wordt het pas echt leuk!

  1. Noteer de zoekopdrachten en onderwerpen en klik bij het tabje “Ontdekken” op “Zoekterm invoegen”.
  2. Voeg hier één of meerdere zoektermen in en laat Google Trends zijn werk doen.
  3. Je krijgt vervolgens een overzicht te zien van de interesse in dat zoekthema van de afgelopen tijd. Ook krijg je een kaartje te zien en zie je exact vanuit welke subregio’s wordt gezocht.
  4. Scrol je nog verder naar beneden, dan zie je gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten staan. Bij het keyword “Asperge seizoen” is dat bijvoorbeeld: “Wanneer begint asperge seizoen” (snelle stijger) en “Asperge”.
  5. Als je dit zo ziet, begrijp je dat dit het ideale moment is om actie te ondernemen en content te creëren die aansluit bij deze stijgende interesse.

Best practices en tips

Bij het benutten van Google Trends voor contentcreatie, zijn er enkele best practices en tips die je kunnen helpen om alles uit deze tool te halen.

  1. Het is cruciaal om te beginnen met specifieke en relevante zoektermen die passen bij jouw merk of niche. Let bij het analyseren van de trends op de pieken in zoekgedrag en probeer de redenen achter deze fluctuaties te begrijpen – zijn ze seizoensgebonden, of gerelateerd aan een recente gebeurtenis of een opkomende trend?
  2. Timing is alles. Het juiste moment kiezen om je content te delen, kan het verschil maken tussen een daverend succes en een stille afgang. En onderschat nooit de kracht van contentpromotie; zelfs de meest virale content heeft een duwtje in de rug nodig om echt van de grond te komen.
  3. Maak ook gebruik van de “gerelateerde zoekopdrachten” om je content verder te verfijnen en te zorgen dat deze aansluit bij wat je doelgroep echt zoekt. Vergeet niet om regelmatig terug te keren naar Google Trends om nieuwe data te verzamelen en je contentstrategie aan te passen aan de veranderende interesses van je doelgroep.

Direct aan de slag met Google Trends

Van trending zoekopdrachten tot de beste contentideeën: Google Trends is daar om je te helpen. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het verkennen van Google Trends en laat je content het gesprek van de dag worden. En als je onderweg wat hulp nodig hebt, weet dan dat wij bij iClicks altijd klaarstaan om je te helpen met jouw SEO-strategieën en content optimalisatie! We komen graag met je in contact.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..