Status Update: Browsergebruik anno 2016

Uw potentiële klanten komen via verschillende apparaten op uw website terecht. Dit doen ze natuurlijk niet alleen via een desktop of laptop, maar ook via een tablet of een mobiele telefoon. Hierbij gebruikt de bezoeker tevens altijd een browser naar keuze. Inzicht in het surfgedrag van de bezoeker geeft u de kans om uw website te optimaliseren. Welke devices en browsers worden het meeste gebruikt?

iClicks Nederland heeft voor tandartsen, autobedrijven, juridische dienstverleners, makelaars en onderhoudswerkers het internetgebruik van hun klanten geanalyseerd. Bij elk van deze branches is gekeken naar de apparaten die mensen gebruiken om de website te bezoeken. Daarnaast hebben wij ook het gebruik van browsers zoals Chrome, Safari en Internet Explorer onder de loep genomen.

Mobiel vs. desktop

Smartphones spelen een steeds grotere rol in de online marketing. Dit is ook in de onderstaande data zichtbaar:

Het is dus voor alle bovenstaande branches van belang dat de website ook op mobiele telefoons goed bruikbaar én leesbaar is. Bezoekers zullen een website sneller verlaten als deze niet werkt op hun mobiel, omdat zij de informatie die zij zoeken hierdoor niet snel genoeg kunnen vinden. Dit valt te voorkomen door de website te optimaliseren voor mobiel gebruik.

Browsergebruik

Per branche is er een verschil in welke browser men gebruikt. Dit is zichtbaar in de onderstaande grafieken:

Zo is te zien dat in de autobranche klanten (ongeacht het device) voornamelijk gebruik maken van Chrome. Ook wijzen onze cijfers uit dat Apple’s browser Safari niet geliefd is bij mobiele telefoon-bezitters in de autowereld – in vergelijking met de andere branches is het verschil tussen Chrome en Safari aanzienlijk.

In de tandartsenbranche surfen mobiele bezoekers ongeveer even vaak via Chrome als via Safari over het web. Desktopbezitters gebruiken daarentegen vijf keer vaker Chrome dan Safari. Ook Internet Explorer (de voorkeursbrowser bij 21% van de desktopbezoeker) is nog altijd een opvallend populaire browser in de tandartsenbranche.

De websites van makelaars worden op een desktop veelal bezocht via Chrome, Internet Explorer en Mozilla Firefox. Mobiele bezoekers van makelaarssites gebruiken zowel Chrome als Safari.

Bent u werkzaam in de juridische dienstverlening, dan bezoeken klanten uw website nog voor een groot deel via een desktop of laptop. Safari wordt in de juridische sector weinig gebruikt in vergelijking met Chrome, Internet Explorer en Mozilla Firefox. Bij bezitters van mobiele telefoons zien we een duidelijk verschil: daar scoort Chrome ongeveer twee keer beter dan Safari.

Bij ondernemers in de onderhoudsbranche (zoals loodgieters, stukadoors en dakdekkers) zien we dat klanten doorgaans vaker de desktop gebruiken dan de mobiele telefoon. Ook in deze branche zijn Chrome, Internet Explorer en Mozilla Firefox de populairste browsers van desktopbezoekers. Bij de bezitters van mobiele telefoons wordt Chrome net iets vaker gebruikt, al mogen we hier spreken van een minimaal verschil.

iClicks Nederland kan ook voor uw onderneming onderzoeken op welke manier (potentiële) klanten uw website bezoeken. Aan de hand van deze gegevens is uw site nog beter op te bouwen en in te delen, zodat u meer rendement uit uw website haalt. Voor een analyse op maat kunt u contact opnemen via info@iclicks.nl of bellen naar 088 425 4257.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..