Veilig internetten: zo maak je van jouw website een veilige website

Het internet, tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. We shoppen online, onderhouden onze contacten online via grote socialmediaplatformen als Facebook, Instagram en LinkedIn, bestellen ons eten wanneer we geen zin hebben om te koken en vermaken onszelf met grappige filmpjes op YouTube. Tegelijkertijd rijst met het toenemende internetgebruik de vraag hoe veilig de online wereld is.

We horen de laatste jaren steeds meer over termen als de AVG, privacywetgeving, private browsing, secure browsing, phishing en cookies. De termen vliegen ons om de oren, maar wat is nu precies online veiligheid en waar moet je op letten als je een website bezoekt? Een van de onderdelen is SSL. We leggen je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw website veilig is en hoe jij veilig kunt blijven internetten. Lees je mee?

Een veilige website begint bij een veilige webhosting

Een veilige website begint bij een veilige webhosting. Webhosting is de online ruimte waar de website opgeslagen staat. Er zijn verschillende opties wanneer het aankomt op veilige webhosting. Een van die mogelijkheden is een zogenoemde dedicated server. Dit is een server die slechts door 1 partij gebruikt wordt. Zo voorkom je dus dat andere partijen storingen, virussen en andere onregelmatigheden kunnen veroorzaken.

“Is dat echt nodig? Kan ik niet gewoon shared hosting gebruiken?” Zeker, alles kan. Het risico van shared hosting is alleen wel dat wanneer er een ‘aanval’ op een andere website gepleegd wordt, dit ook impact heeft op jouw website. Choose wisely.

Zorg voor een veilige database

Een database is iets anders dan webhosting. Een database is namelijk de plek waar jouw CMS de benodigde data vandaan haalt en opslaat. Eigenlijk kun je dit zien als een grote archiefkast. Zoals je je kunt voorstellen, zit er op de database, net als op een goede archiefkast, een slot. Zorg ervoor dat je een goed en sterk wachtwoord instelt voor jouw database. Zo voorkom je dat je bestanden online gaan zwerven.

SSL-certificaat

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit betekent eigenlijk dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen de server en de internetbrowser die je gebruikt. Deze SSL-certificaten maken gebruik van een https-protocol. Dit brengt een beveiligde verbinding tot stand. Dit SSL-certificaat zorgt dus voor een veilige website én laat je bezoekers zien dat jouw website veilig is.

Oké, mijn site is veilig. Maar hoe bescherm ik mijn gegevens op andere sites?

Nu je jouw website veilig hebt gemaakt, wil je natuurlijk ook dat de websites die jij bezoekt er niet met je gegevens vandoor gaan. Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk online bent, namelijk:

  • Installeer een antivirusprogramma
  • Hou je software up-to-date door de aanbevolen updates uit te voeren
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken
  • Controleer de URL’s waar je op klikt goed
  • Klik niet zomaar op linkjes die je van anderen ontvangt
  • Installeer programma’s die voor jou nagaan of de site die je wilt bezoeken wel veilig is
  • Deel je wachtwoorden niet met anderen
  • Maak sterke wachtwoorden of laat je laptop een sterk wachtwoord voor je maken

Wil jij een veilige website?

Ben je toe aan een nieuwe website of ben je net begonnen met je business? Neem dan eens contact op met een van onze Online Marketing Consultants. Zij vertellen je graag meer over het belang van een veilige website en laten je zien hoe onze webbouwers zo’n veilige én converterende website maken.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..