Video-advertenties op YouTube

Op YouTube zijn miljoenen filmpjes te zien in meer dan 60 landen verspreid over de wereld. 
Het doel van de website is gebruikers van over de hele wereld filmpjes te laten publiceren. De slogan van YouTube is dan ook: “Broadcast Yourself”.
Hierin slaagt YouTube, want op dit moment is YouTube de nummer twee zoekmachine van de wereld met ruim 1 miljard gebruikers wereldwijd. Alleen al in ons land maken 6,8 miljoen Nederlanders gebruik van YouTube, waarvan 1,2 miljoen dagelijks!

Omdat YouTube de website is met de meeste video’s en miljoenen gebruikers heeft, wordt het voor bedrijven steeds interessanter om door middel van video advertenties nieuwe klanten te bereiken en hun naamsbekendheid te vergroten.  Door de vele verschillende targeting-instellingen is het mogelijk om de videocampagne op specifieke doelgroepen te richten. Door de lage concurrentie is deze manier van adverteren ook nog eens relatief goedkoop. Adverteren op YouTube is zogenaamd “lean forward”, dit wil zeggen dat de YouTube bezoeker zelf bepaalt wat diegene kiest en kijkt. Het belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle videoadvertentie is dat deze relevant is en aansluit op de interesses van de kijker.

Wat is er nodig voor video-advertenties op YouTube

Om via YouTube uw boodschap over te brengen op potentiële klanten zijn er een aantal zaken vereist.

Een belangrijk onderdeel is natuurlijk een filmpje waarin de boodschap op een leuke, beknopte manier wordt overgebracht.  De ideale lengte voor een videoadvertentie is 15 seconden, hierbij is de kans het grootst dat de YouTube bezoeker het filmpje afkijkt en dat de boodschap goed overkomt.

Daarnaast is het noodzakelijk om een YouTube en Adwords account te hebben. De twee accounts zijn gemakkelijk met elkaar te koppelen waarna de video campagne aangemaakt kan worden, en er gestart kan worden met het adverteren op YouTube.

Wat voor soort advertentie en targeting -mogelijkheden zijn er?

Om de juiste doelgroep te bereiken op YouTube zijn er een aantal targeting-methodes in te stellen.

Een aantal van deze targeting-methodes zijn:

 • Demografisch: bereik uw publiek op basis van leeftijd en geslacht.
 • Onderwerpen: bereik uw publiek op basis van algemene categorieën.
 • Interesses: bereik uw publiek op basis van specifieke interesses.
   
 • Onderwerpen: Dit is de term voor specifieke branches of interessegebieden, zoals “auto’s” of bijvoorbeeld “koken”. Uw video-advertentie wordt dan weergegeven bij de YouTube video’s die inhoud bevatten tot deze onderwerpen.

Interesses: Dit houdt in dat u de gebruikers bereikt op basis van hun interesse terwijl ze video’s bekijken op YouTube. Deze interesses kunnen uiteenlopen van mode tot verre reizen.

Naast deze targeting-methodes zijn er ook meer specifieke manieren om uw doelgroep te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zelfgekozen plaatsingen; hierbij bepaalt u zelf bij welke YouTube video’s uw advertentievideo vertoond wordt. Een andere methode is targeting door middel van inhoudszoekwoorden; hierbij geeft u zoekwoorden op waarmee uw advertentievideo wordt gekoppeld aan de zoekterm van de YouTube bezoeker.

Aan de hand van de te kiezen targeting-methodes kunt u een doelgroep vormen waarbij de kans het grootst is dat deze geïnteresseerd is in uw dienst of product.

Het is gemakkelijk te bepalen waar en hoe uw advertentievideo op YouTube wordt vertoond. U kunt onder andere kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • In-Stream: Hierbij wordt uw videoadvertentie afgespeeld voorafgaand aan een YouTube video. De YouTube bezoeker kan uw video na 5 seconden overslaan. U betaalt alleen wanneer de video 30 seconden is bekeken of als de video helemaal is afgekeken.
 • In-Display: Hierbij bevat uw in-display-videoadvertentie tekst en een afbeelding. Het type en het formaat van de advertentie worden bepaald door de locatie waar de advertentie wordt weergegeven. De advertentie kan bijvoorbeeld naast de getoonde video geplaatst worden. Ook is het mogelijk dat de videoadvertentie boven de getoonde zoekresultaten in YouTube wordt weergegeven, dit wordt ook wel “InSearch” genoemd. 
  Van links naar rechts (In-Stream, In-Search en In-Display).

Wat zijn de voordelen van YouTube Marketing?

Een aantal voordelen van het adverteren op YouTube zijn:

 • Kostenefficiënt: Met een kleine investering kunt u een grote doelgroep bereiken.
 • Relevant: Door middel van de verschillende targeting-methodes richt u de video op een specifieke doelgroep.
 • Controle: De gebruiker houdt de controle; de kijker bepaalt zelf hoelang en waar diegene naar kijkt.
 • Naamsbekendheid: YouTube is hét medium voor branding, u kunt met uw video een groot publiek bereiken en zorgen voor meer verkeer naar uw website.

Voor wie is adverteren op YouTube interessant?

Eigenlijk is adverteren op YouTube voor alle bedrijven en diensten interessant. Het is daarbij wel belangrijk dat er aan een aantal punten wordt voldaan, om een succesvolle videoadvertentie op te zetten.

Een aantal belangrijke punten zijn:

 • Bedenk van tevoren wat uw doelgroep is, aan de hand hiervan bepaalt u de inhoud en de boodschap van uw video.
 • Houd de video kort en bondig, zorg ervoor dat bezoeker blijft kijken naar uw video waardoor interesse gewekt wordt. Informatie in combinatie met humor is hierbij vaak een succesfactor.
 • Zorg ervoor dat de video van goede kwaliteit is. De video is een weerspiegeling van de diensten of producten die u aanbied.
 • De landingspagina van de website dient dezelfde boodschap te bevatten als die in de video. De pagina is namelijk het verlengstuk van de advertentie en kan een beslissende rol spelen of het bezoek wel of niet tot conversie leidt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van adverteren op YouTube voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Bronnen:

https://support.google.com/youtube

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

  We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..