Google Core Update en Spam Update van maart 2024

Google heeft aangekondigd dat zij op 5 maart 2024 is begonnen met het uitrollen van meerdere belangrijke updates van de zoekmachine. Een van de updates is de Google maart 2024 Core Update, maar er zijn ook wijzigingen in het spambeleid doorgevoerd. Deze updates zijn bedoeld om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. Google wil namelijk meer pagina’s in haar zoekresultaten tonen die daadwerkelijk nuttig zijn voor mensen en minder pagina’s die enkel opgesteld zijn voor het bemachtigen van kliks. We vertellen je graag meer over de maart 2024 updates van Google, zodat ook jij volledig op de hoogte bent van alle belangrijke informatie.

De belangrijkste inzichten in het kort

Wil je snel op de hoogte zijn zonder het hele blog te lezen? We hebben de belangrijkste feiten voor je op een rijtje gezet:

 • Wat zijn de namen van de updates? Google maart 2024 Core Update & Spam Updates.
 • Wanneer zijn de updates uitgekomen? 5 maart 2024.
 • Hoelang duurt het uitrollen? Het zal ongeveer een maand duren voordat deze volledig zijn uitgerold.
 • Waar richt de maart 2024 Google Core Update zich op? De update richt zich voornamelijk op een verandering in de manier waarop de waarde van content wordt beoordeeld. Deze Core Update van maart 2024 is een update die complexer is dan wat we gewoonlijk zien van Google.
 • Waar richt de Google Spam Update van maart 2024 zich op? Google heeft een verbeterd beleid opgesteld om spampraktijken aan te pakken die de kwaliteit van de zoekresultaten negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn drie nieuwe regels in het spambeleid waar we rekening mee moeten houden: het misbruik van verlopen domeinen, het misbruik van geschaalde bulkcontent en het misbruik van sitereputaties van derden.
 • Op welke delen van Google is dit van toepassing? Dit is een wereldwijde update die gevolgen heeft voor alle regio’s en talen.
 • Wat is er bekend over de impact van de updates? De updates zullen een grotere impact hebben dan een reguliere Core Update. Ook wordt tijdens het uitrollen van de update veel fluctuatie verwacht in de zoekresultaten.
 • Hoe kan je herstellen als je geraakt bent door de update?
  Wanneer je getroffen bent door de updates, raden we aan om te verifiëren of jouw content voldoet aan de richtlijnen van Helpful Content en daadwerkelijk waarde toevoegt voor de bezoekers van jouw website. Daarnaast is het verstandig om het bijgewerkte spambeleid van Google te raadplegen. Het is namelijk cruciaal dat jouw marketingstrategie in overeenstemming is met deze richtlijnen.

Wat houdt de Google Core Update van maart 2024 in?

De Google Core Update van maart 2024 heeft als doel om het ranking algoritme verder te optimaliseren. Hierdoor kan Google beter bepalen welke webpagina’s daadwerkelijk waardevol zijn voor gebruikers. Dit resulteert in strengere controle op pagina’s die specifiek geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

Wat dat betreft trekt Google de lijn door van het belonen van Helpful Content. Het Google Helpful Content systeem is erop gericht om inhoud waarbij bezoekers het gevoel hebben dat ze een goede ervaring hebben gehad, beter te belonen. Inhoud die niet aan de verwachtingen van een bezoeker voldoet zal hierdoor minder goed ranken. De Core Update van maart 2024 lijkt een logische reactie op de kritiek dat Google hier tot nu toe nog niet goed mee om is gegaan in de getoonde zoekresultaten (SERP) en daarbij de enorme toename van AI-gegenereerde generieke content van de laatste tijd.

Dit weten we van de Core Update van maart

Google geeft aan dat de nieuwe update het algoritme heeft geüpdatet, waardoor het beter begrijpt welke webpagina’s niet behulpzaam zijn, een slechte gebruikerservaring geven of zijn gemaakt voor zoekmachines in plaats van mensen. De update wordt wereldwijd uitgerold en heeft impact op de zoekresultaten in alle talen.

Wat zijn de verwachtingen?

In de komende maand zullen er naar verwachting meer schommelingen en fluctuaties in de Google resultaten (SERP) plaatsvinden dan bij een normale Core Update. De Core Update van maart 2024 is namelijk relatief complex en verschillende rankingsfactoren worden aangepast. Een medewerker van Google gaf aan: “We expect that the combination of this update and our previous efforts will collectively reduce low-quality, unoriginal content in search results by 40%”. Wat gezien mag worden als een enorme impact op het zoeklandschap.

Helpful Content nu onderdeel van het Core algoritme

We hebben in het verleden al updates gezien die zich specifiek richten op het belonen van waardevolle content (helpful content), zoals de Google Helpful Content Update uit 2022. Echter zijn de helpful content richtlijnen vanaf heden onderdeel van het core algortime van de Google zoekmachine. Dit zal vanaf nu dus een vast onderdeel zijn van de Core Updates en geen aparte update vermeldingen vanuit Google meer ontvangen. Deze stap maakt het nu belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat de inhoud op jouw website de verwachtingen van jouw bezoekers overtreft.

Wil je hier zelf mee aan de slag? Lees dan de FAQ van Google of maak gebruik van onze tips om zelf waardevolle content te creëren.

Wat zijn de Google Spam Updates van maart 2024?

Google zet de strijd tegen spam onverminderd voort. In maart zal het bedrijf het spambeleid updaten om manipulatieve tactieken die de zoekervaring ondermijnen effectiever op te sporen. Google heeft wijzigingen aangekondigd in drie verschillende pijlers:

 • Misbruik van opgekochte/verlopen domeinen
 • Content die op grote schaal wordt gegenereerd
 • Misbruik van de autoriteit van andere websites

De Spam Updates uitgelegd

Wil je controleren of jouw marketingstrategie ingaat tegen de aanpassingen in het spambeleid van Google? We hebben de Spam Updates overzichtelijk voor je uitgewerkt:

 • Misbruik van opgekochte/verlopen domeinen: bij misbruik van verlopen domeinen wordt een verlopen domeinnaam gekocht en gebruikt om zoekresultaten te manipuleren. Dit gebeurt door er content op te plaatsen die weinig tot geen waarde toevoegt voor gebruikers. Het is natuurlijk wel prima om een oude domeinnaam te gebruiken voor een nieuwe website die gericht is op gebruikers.
 • Content dat op schaal gemaakt wordt: de strijd van Google tegen massaal geproduceerde, inhoudsloze pagina’s wordt intensiever. Het vernieuwde beleid heeft als voornaamste focus het tegengaan van content die enkel opgesteld is om de zoekresultaten te manipuleren. Dit geldt zowel voor automatisch gegenereerde als handmatig gecreëerde content. Originele content van kwaliteit wordt door Google meer beloond dan generieke bulkcontent.
 • Misbruik maken van de autoriteit van andermans website: Google spreekt van misbruik van sitereputatie wanneer pagina’s van derden worden gepubliceerd zonder toestemming of toezicht van de bron. Dit kunnen gesponsorde pagina’s, advertentiepagina’s, partnerpagina’s of andere pagina’s van derden zijn. Dit soort websites hebben meestal geen directe relatie met het hoofddoel van de hostsite.

Speel in op de Google maart 2024 updates

Google is constant bezig om onze zoekervaring te verbeteren. Met de Core Update en Spam Updates van maart 2024 willen zij bezoekers via de zoekmachine hoogwaardige content resultaten tonen en beter waarderen. We raden daarom aan om je content altijd te schrijven met de gebruiker in gedachten en spamtechnieken in je marketingstrategie te vermijden.

Wil je meer verkeer naar je website krijgen of ben je benieuwd naar de nieuwste updates van Google? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek. Onze specialisten helpen je graag bij het bepalen van een effectieve marketingstrategie om je website beter vindbaar te maken.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

  We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..