Hoe generatieve AI de toekomst van PPC-advertenties vormgeeft

Generatieve AI en PPC advertenties

Het zal veel mensen niet ontgaan zijn, maar sinds de lancering van ChatGPT door OpenAI in december hebben veel mensen voor het eerst kennisgemaakt met generatieve AI. Er ontstond een tweestrijd tussen mensen die gelijk op zoek gingen naar de mogelijkheden binnen hun werk en dagelijkse leven, en de mensen die met argwaan naar het nieuwe ‘Skynet’ keken.

Generatieve AI in de wereld van online marketing

Online marketing is een branche waarin deze dualistische kijk op AI eveneens goed zichtbaar blijkt. In een sector waar writer’s blocks dagelijkse kost zijn en waar er soms tientallen campagnes per dag geproduceerd moeten worden, klinkt een assistent met oneindige ideeën als de perfecte oplossing voor veel tekstgerelateerde problemen. Het potentieel van AI om de efficiëntie en creativiteit van marketingcampagnes te verbeteren is enorm. Dit blog zullen we de impact van generatieve AI op Pay-Per-Click (PPC) advertenties verkennen en illustreren hoe generatieve AI het toekomstige landschap vormgeeft.

Dit blog over generatieve AI in het kort

Geen tijd om het hele blog te lezen? Geen zorgen. Hier is een korte samenvatting:

  • Generatieve AI transformeert PPC-advertenties in online marketing.
  • Het kan helpen bij het genereren van advertentieteksten, optimaliseren van zoekwoorden en creëren van buyer persona’s.
  • Combinatie van relevante buyer persona’s met generatieve AI leidt tot hogere relevantie.
  • SEA-specialist blijft essentieel voor kwaliteitsborging.
  • AI-tools evolueren snel en bieden eindeloze mogelijkheden.

Wat is generatieve AI?

Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe content creëert. Het kan variëren van tekst tot afbeeldingen, muziek en zelfs video. Een van de meest bekende voorbeelden van generatieve AI is ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI. Deze AI is getraind om mensachtige tekst te genereren op basis van de input die het ontvangt. Het kan vragen beantwoorden, verhalen schrijven, ideeën genereren en nog veel meer.

ChatGPT: een krachtig hulpmiddel

Het unieke aan generatieve AI – bijvoorbeeld ChatGPT – is dat het niet alleen reageert op instructies, maar ook in staat is om originele en creatieve output te leveren. Belangrijk om te weten is dat ChatGPT zich niet bewust is van de inhoud waarover het praat. Het gebruikt alle beschikbare input op het internet om tot woorden en zinnen te komen die veel voorkomen in vergelijkbare situaties. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel voor het genereren van unieke en boeiende content.

De rol van generatieve AI in de wereld van PPC -advertenties

In de wereld van PPC-advertenties is generatieve AI een gamechanger. Het eerste waar de meeste marketeers aan denken is het genereren van advertentieteksten. Maar AI kan ook ondersteunen bij het optimaliseren van zoekwoorden, het creëren van buyer persona’s of het uitbreiden van productbeschrijvingen.

Waar ligt de echte kracht van generatieve AI?

Generatieve AI als hulpmiddel is pas echt krachtig als je de vier bovengenoemde aspecten met elkaar combineert. Op het moment dat je de juiste buyer persona’s als input voor de vraag over advertentieteksten en zoekwoorden gebruikt, zul je zien dat de output van veel hogere relevantie is. Dit zou een perfect experiment zijn binnen Google Ads of Meta advertenties. Omgekeerd kan AI ook vragen over advertenties beantwoorden en deze verbeteren.

Samenwerking tussen generatieve AI en de SEA Specialist

Op dit moment is generatieve AI alleen een hulpmiddel, een tool om ‘ruwe’ output te leveren. AI is (nog) geen vervanger van een echt persoon met bewustzijn en ongelimiteerde creativiteit. Om goede PPC-advertenties te creëren met behulp van AI, is het dus nog steeds cruciaal dat er een expert op het gebied van advertenties achter de knoppen zit, omdat hij of zij de kwaliteit van de output het beste kan waarborgen. Generatieve AI weet namelijk niet of de output die het levert, ook goed is, omdat het, nogmaals, geen bewustzijn heeft.

De toekomst van PPC-advertenties met generatieve AI

AI is bezig aan een snelle opmars. De nieuwe tools vliegen je om de oren. In de afgelopen maand heeft OpenAI bijvoorbeeld plug-ins beschikbaar gemaakt voor ChatGPT-4 gebruikers. Met deze plug-ins kan ChatGPT communiceren met externe bronnen. Denk hierbij aan het internet (WebPilot), pdf’s (ChatWithPDF) en video’s (VideoInSights). Hierdoor worden de opties voor het gebruik van AI echt eindeloos.

Generatieve AI kan leiden tot een revolutie

Volledige automatisering, optimalisaties op een ondenkbare schaal, continue A/B testen: het potentieel voor Online Advertisers is enorm. We kunnen ons een toekomst voorstellen waarin AI-tools de zware last van contentcreatie en -optimalisatie van de schouders van marketeers nemen, waardoor ze meer tijd hebben om zich te concentreren op strategie en innovatie. Dit zou kunnen leiden tot een revolutie in de manier waarop we denken over en werken met PPC-advertenties.

Omarm generatieve AI voor de creatie van PPC-advertenties

Generatieve AI, zoals ChatGPT van OpenAI, biedt spannende mogelijkheden voor de wereld van PPC-advertenties. Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn om te overwinnen, zoals het waarborgen van de kwaliteit en relevantie van AI-gegenereerde content, is het potentieel van deze technologie onmiskenbaar.

Als marketeers en technologen blijven experimenteren en innoveren, kunnen we een toekomst verwachten waarin PPC-advertenties efficiënter, effectiever en beter gepersonaliseerd zijn dan ooit tevoren. Het is duidelijk dat degenen die deze nieuwe technologieën omarmen en leren hoe ze deze nieuwe tools effectief kunnen gebruiken, een voorsprong zullen hebben in het steeds competitievere digitale landschap.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

    We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..