Google oktober 2023 Spam Update

Google heeft 4 oktober 2023 een nieuwe Spam Update uitgebracht, namelijk de Google oktober 2023 Spam Update. De update is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van zoekmachine optimalisatie en heeft als doel verschillende vormen van spam effectief aan te pakken en de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. In dit blog voorzien we je van alle essentiële informatie, zodat je volledig op de hoogte bent van deze update.

Update: Google heeft in maart 2024 een nieuwe Core Update en Spam Update uitgerold.
Lees hier alles over de Google maart 2024 Spam Updates
.

Kort de feiten op een rij

Geen tijd om heel dit blog te lezen, maar toch up-to-date zijn? Lees hier de belangrijkste feiten op een rij:

 • Wat is de naam van de update? Google oktober 2023 Spam Update.
 • Wanneer is de update uitgekomen? 4 oktober 2023.
 • Hoelang duurt het uitrollen? Het zal een paar weken duren voordat deze volledig is uitgerold.
 • Waar richt de spam update zich op? Het gaat achter cloaking, gehackte, automatisch gegenereerde content en scraped content aan. Meer in het Turks, Vietnamees, Indonesisch, Hindi, Chinees en andere niet-Engelse talen. Het bestraft spamtechnieken die in strijd zijn met het spambeleid van Google.
 • Op welke delen Google is dit van toepassing? Dit is een wereldwijde update die gevolgen heeft voor alle regio’s en talen.
 • Wat is er bekent over de impact van de update? Google geeft niet aan welk percentage query’s of zoekopdrachten worden beïnvloed door deze update.
 • Hoe kan je herstellen als je geraakt bent door de update? Als je door de update geraakt bent, moet je volgens Google je website analyseren om er zeker van te zijn dat je aan het spambeleid van Google Vervolgens is het belangrijk om je huidige marketingstrategie te herzien als deze in strijdt blijkt te zijn met de richtlijnen.
  Het kan soms maanden duren om te herstellen, aldus Google.

Wat is de Google Spam Update van oktober precies?

Deze nieuwe Spam Update van Google heeft het doel om verschillende soorten spam effectiever aan te pakken. Bij deze update focust Google zich met name op cloaking (waarbij de inhoud van een webpagina wordt gemaskeerd), gehackte websites, automatisch gegenereerde (spam) content en geschraapte (scraped) content. Dit betekent dat Google actie onderneemt om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren, door deze ongewenste praktijken te bestrijden en te verwijderen uit de zoekresultaten.

Wat interessant is, is dat deze update niet gelijkmatig van toepassing is op alle talen. Google heeft namelijk aangegeven dat de impact van de update sterker zal zijn voor websites die content in het Turks, Vietnamees, Indonesisch, Hindi, Chinees en andere niet-Engelse talen bevatten. Dit betekent dat sites in deze specifieke talen waarschijnlijk meer veranderingen zullen zien in hun zoekresultaten in vergelijking tot sites in het Engels en andere westerse talen, zoals het Nederlands.

Specifieke focus van de Google oktober 2023 Spam Update

Google heeft aangegeven dat de update aan de spam detectiesystemen zich vooral richt op bepaalde type van spam. Daarnaast is bekent dat de impact voor specifieke talen groter zal zijn.

Update met wereldwijde impact, maar specifiek benoemde talen

Google geeft aan dat de Spam Update van oktober 2023 gericht is op het verbeteren van de zoekresultaten in meerdere talen en wereldwijd van toepassing is. Talen die specifiek genoemd worden zijn onder andere Turks, Vietnamees, Indonesisch, Hindi, Chinees. De verwachting is dat de effecten van de update binnen deze specifieke talen groter en meer impactvol zullen zijn, dit heeft Google ook bevestigd. Maar de update is zeker ook van toepassing op Engelstalige landen en de Nederlandse taal.

Soorten spam waar de Google Oktober 2023 zich op richt uitgelegd

Google noemt de update een Google Spam Update. Maar wat houdt spam precies in voor Google bij de oktober update en welke vormen van spam focussen ze zich op? Met deze oktober update gaat Google de strijd aan met de volgende types spam:

 • Cloaking: cloaking is het tonen van verschillende soorten content aan gebruikers van een website en aan de zoekmachines zelf. Dit met als doel om zoekmachines te manipuleren en (mogelijk) websitegebruikers te misleiden. Hierbij “ziet” Google dus andere content dan een websitebezoeker.
 • Gehackte content: gehackte content omschrijft content die op websites is geplaatst zonder toestemming van de eigenaar. Doordat kwaadwillende toegang hebben gekregen tot een betreffende website, kan deze worden overgenomen en kan er schadelijke content worden geplaatst. Een website met gehackte content zorgt voor slechte zoekresultaten in Google, omdat het bij gebruikers mogelijk schadelijke inhoud op hun apparaten kan installeren en (betaal)gegevens kan laten onderscheppen door hackers. Enkele voorbeelden van gehackte content zijn het injecteren van stukjes code, complete pagina’s of content of het toevoegen van redirects (doorverwijzingen) naar schadelijke pagina’s of spam.
 • Automatisch gegenereerde content: spamachtige automatisch gegenereerde content is content die programmatisch is gemaakt, zonder iets origineels te produceren of voldoende waarde toe te voegen. In plaats daarvan is het primair geproduceerd met als doel zoekresultaten te manipuleren en niet om gebruikers te helpen. Met de opkomst van AI is Google erg scherp op het voorkomen van deze vorm van spam.

Ook zorgt Google met eerdere core updates (voorbeeld: December 2022 helpful content update) voor verbeteringen in de rankingsystemen om ervoor te zorgen dat websitebezoekers originele, nuttige inhoud, die is gemaakt voor mensen in de zoekresultaten te zien krijgen. Hoe het helpful content systeem werkt kun je hier lezen: Google Helpful Content.

 • ‘Scraped content spam’: sommige websites worden gevuld met content die gekopieerd is van andere websites, meestal van betrouwbare en goed rankende websites. Wanneer scraped content zonder extra services of uitbreidingen wordt gekopieerd, heeft dit meestal geen toegevoegde waarde voor gebruikers, ongeacht hoe goed de bron is. Daarnaast kan het inbreuk maken op het auteursrecht. Google wil er zorg voor dragen dat de originele bron wordt weergegeven in de zoekresultaten en probeert de copycats te weren.

De Spam Update van oktober 2023 focust zich met name op bovenstaande vormen van spam. Voor een volledige uitleg van het spambeleid van Google kun je meer lezen in de documentatie van Google Search Central, Spam policies for Google web search.

Deel jouw ervaringen met de Google link spam update

De Oktober 2023 Spam Update is een belangrijke stap van Google om de kwaliteit van de zoekresultaten wereldwijd te verbeteren, met een specifieke focus op het aanpakken van spam. Het blijft belangrijk om op de hoogte te blijven van dergelijke updates, omdat ze invloed kunnen hebben op de prestaties van je website in de zoekresultaten. Ons advies is om er altijd voor te zorgen dat je spamtechnieken vermijdt en altijd volgens de richtlijnen van Google werkt om negatieve gevolgen te voorkomen.

Heb jij het idee dat je organische zoekverkeer is getroffen of wil je meer weten over de laatste updates van Google? Plan een sparsessie met ons in. Onze ervaren specialisten geven je graag advies over de beste marketingstrategie om vindbaar te worden met jouw website.

Maak vrijblijvend kennis

Maak geheel vrijblijvend kennis met ons, vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

  We wijzen je op onze Algemene voorwaarden en Privacy statement iClicks Nederland B.V..